*This book is a collection of artwork created by 34 female artists in Bosnia and Herzegovina, who use their talents to promote goodwill, tolerance, unity and peace among culturally diverse people. As the project is implemented in B&H , and the original artwork is in local languages, the following article is available in Bosnian language. If you would like to know more information about this book and project, please read more information at Women Inspired by Space.

We give this art collection to everyone who has the goodwill, love for this land and their peoples, and everyone
who shares the values that were guiding us to create these pieces of art. Those values are peace and good
intentions for all the people… Our art and this network make each one of us feel complete, and inspired and give us
sense of purpose. We give our whole being into this work, to each other and to our belief in peace and goodness for
everyone in B&H.” Sanja Hajdukov (from Introduction, “Women inspired by space”)

“Mi dajemo ovu zbirku svima koji imaju dobru volju, ljubav za ovu zemlju i svoj narod, svima koji s nama dijele vrijednosti kojima smo se mi vodile dok smo ovo stvarale, a to su mir i dobro za sve ljude. Mi se zovemo različito, ali svaka od nas je Vjera, Nada i Ljubav. Naša umjetnost i širenje naše mreže daje svakoj od nas pojedinačno osjećaj cjelovitosti, ispunjenosti i svrhe postojanja.” – Sanja Hajdukov, iz predgovora

Ova knjiga je izbor iz poezije, proze i vizuelne umjetnosti, kao kolekcija radova 34 autorice iz Bosne i Hercegovine.

Cilj ove knjige, kao i istoimenog projekta, je osnažiti žene-umjetnice iz BiH, koje, nadahnute duhovnošću, koriste svoje talente u svrhu promocije mira, tolerancije, suživota i jedinstva. Kroz svoje radove, otkrivajući najdublje emocije, ove žene zapravo pokazuju da je snaga bh društva u različitosti. A kako je harmonija balans između različitosti, tako je i ova knjiga balans između umjetničkih disciplina, boja, riječi, kulturoloških različitosti između umjetnica, a ima za cilj dati doprinos i stvoranju harmonije u okruženju.

Ova publikacija je nastala u sklopu “HARMONY Projekta“, kojeg implementira SANCHILD Fondacija, u partnerstvu sa Rotary International i Western Balkans Alumni Association (WBBA), a uz podršku Ruff Cycles.

Zašto naziv

“Žene nadahute (sve)mirom”?

Stvarno ishodište umjetnosti je u metafizičkom svijetu, a čemu govori i sam naziv projekta “Žene nadahnute (sve)mirom”, koji ima višestruke asocijacije. Za nekog je sve mir – stanje potpunog mira, smiraja, koje se postiže kroz meditaciju/molitvu, za nekog je zvjezdano nebo inspiracija, dok je za nekog svemir izazov i enigma fizike i navodi nas na pitanja o smislu života i “Kreatoru svega”.

– Ernada Avdibegović, koordinatorica projekta

Uputiti se putem kojim se ne ide, od kojeg se glava vrti, uputiti se putem prema svemiru i zvijezdama, i krojiti beskraj od mnoštva srca. To su te žene nadahnute u zahvalnosti Boga, čovjeka i posvećenosti da zajedno mogu i žele stvarati našu realnost.

– Alisa Teletović, grafička dizajnerica i dizajnerica korica Zbornika

Zbog čega je

ova knjiga važna?

Ne možeš dijelit’ nešto što nemaš, zato je bitno da dio svoje ljubavi poklone svemiru i Projektu. Ponosne smo da su učešće uzele i žene koje imaju različite idenitete, a pripadaju različitim etničkim i religijskim zajednicama u BiH: islamskoj, katoličkoj, pravoslavnoj, jevreskoj kao i one koje su duhovne na svoj način, bez posebne pripadnosti religijskoj zajednici, ali uglavnom sve traže potporu od svoje duhovnosti od Svemira, Svevišenjeg od Veritkale…

– Marica Vikić, predavačica na radionicama

Maj 16-ti se se obilježava kao Međunarodni dan zajedničkog života u miru.

Ovo je samo jedan razlog više da slavimo naše različitosti kao bogatstvo, na čijim temeljima možemo graditi ljepši svijet. Suživot u miru je zasnovan na slušanju, prihvatanju i poštivanju drugih.

 Stoga se nadamo da će vas naše umjetnice inspirisati ovom pozitivnom pričom i svojim nevjerovatnim radovima.

Smiraj Duše (akril)
Dragana Seferović Pilav

Vi blagoljudi, Vesela duha
Teških muka
Nikad manjka
Između uzdaha i
Bezdaha
Linija je tanka

Hej
Ajša Tunović

Podzemno jezero (ulje na platnu)
Karolina Atagić

U svemu nađi zrno ljubavi, vjerovanja i snage da sutra donosi novi i bolji dan. Ti imaš razlog svog postojanja i treba da znaš da ovaj svijet zaslužuje nekog poput tebe, jedinstvenog. Hvala ti što si dio ovog našeg društva u kojem se čuje tvoj glas u borbi za opstanak i postojanje mnogih žena. 

Pismo tebi
Amra Avdaković

Milky Way (akril)
Selma Mandžić – Đozo

Slučajno, iz nehata, iz prevelike želje drugih da budemo nešto “za šta nismo predviđeni”, brzopleto i nestrpljivo rasipamo se ko maslačak i ta slagalica onda nikad ne biva složena. Previše bilo čega je previše.

Puzzle
Ana Tikveša

Blagoslov kuće i blagoslov djeteta
(hebrejska kaligrafija)
Anna Kožemajkin

… sve one su umjele da
izazovu ono što je najpotrebnije umjetniku, bez čega je umjetnost nezamisliva – ljubav, bol, sreća, radost i patnja… zabranjena ili platonska ljubav. I sve to samo u jednoj ženi.

Žena nije biće drugog reda
Marijana Šećibović

Dekupaž
Tatjana Mehović

Projekat “Žene nadahnute (sve)mirom” je započeo edukacijskim radionicama u Sarajevu, u novembru 2021. godine.